TNA Taxi

Waar is een roetfilter voor nodig?

Geplaatst op

In oude auto’s zit vaak geen roetfilter, maar dat is tegenwoordig wel verplicht. Je kunt je afvragen waar zo’n roetfilter goed voor is. Sommige mensen willen het filter graag uit hun auto halen. Maar waarom? In deze blog geven duidelijkheid over de nobele taak van het roetfilter.

Een nobele taak

Iedereen heeft recht op frisse lucht, helaas krijgen we niet altijd waar we recht op hebben. In de grote steden is er soms te veel fijnstof en uitlaatgassen hebben een verstikkende werking. Het is heel goed dat de grote steden in ons land inzetten op schonere brandstoffen. Een grote verbetering van de dieselauto kwam met het roetfilter. Dit filter is vanaf 20 mei 2018 voor elke diesel verplicht die vanaf 1 januari 2011 op de weg gekomen is. Waarom is dit filter zo belangrijk? Antwoord: het houdt de kleine roetdeeltjes tegen die vrijkomen bij de verbranding van diesel. Deze deeltjes zitten in de uitlaatgassen van de auto. Met een gedegen roetfilter komen deze dus niet in de lucht en ademen mensen en dieren ze niet in.

Hoe werk het?

Uitlaatgassen gaan door het roetfilter dat de kleine deeltjes vangt. Dit filter raakt natuurlijk een keer vol. Als dit gebeurt zal de auto automatisch deze deeltjes verbranden tot as. Deze as verlaat de auto wel. Het kan ook zo zijn dat het filter verstopt gaat zitten, dan is steeds te kort gereden met de auto, bijvoorbeeld kleine stukjes in de stad. Dan is de temperatuur in de auto niet hoog genoeg om de roetdeeltjes tot as te verbranden. Als je je roetfilter goed wilt houden moet je echt om de zoveel tijd eens even lekker met de auto over de snelweg scheuren, natuurlijk wel de maximum snelheid aanhouden 😉

Een roetfilter vervangen

Wanneer je roetfilter verstopt zit moet je het laten vervangen of schoonmaken. De schoonmaak van zo’n filter kost je al snel 500 euro, de vervanging daarentegen is goed voor een rekening van zo’n 1000 euro. Maar zo’n filter is het echt waard om voor te betalen, want het ding houdt zo’n 99% van de deeltjes tegen. Een zegen voor het milieu.

Een filter verwijderen

Sommige mensen willen het roetfilter verwijderen, maar dit is dus niet geoorloofd. Maar waarom willen ze het überhaupt? Door een roetfilter te verwijderen rijdt de dieselauto zuiniger en dit scheelt dus geld. Daarnaast heeft deze ook meer vermogen zonder roetfilter. Na ongeveer 175.000 kilometer moet je het roetfilter laten vervangen. Allemaal redenen om het filter weg te laten.

Hoe kan ik mijn roetfilter langer laten meegaan?

Enkele tips om je roetfilter langer mee te laten gaan:

  • Geen koude start, laat de motor eerst goed opwarmen
  • Zorg dat de motor niet veel olie verbruikt
  • Trek niet te hard op. Zo ontstaat er meer roet.
  • Rij lekker op de snelweg af en toe
  • Niet te veel korte stukjes in de stad (probeer het maar eens te vermijden)

Gerelateerde berichten

Over ons

De taxi branche is een belangrijk onderdeel van het transportlandschap en biedt een aantal voordelen ten opzichte van andere vormen van transport. We vertellen je graag meer.

Contactgegevens

Via info @ tnataxi.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden